30 september, 2008

Tankens kraft - din mentala resa!!

Livet är inte alltid en dans på rosor. Frågan är inte OM vi kommer att ställas inför livets påfrestningar utan HUR vi hanterar dem. Sluta oroa dig genom att andas lugnt, bli medveten om dina tankar och fokusera. Ha förtroende för kroppens inneboende kraft. Våga hoppas och ha positiva förväntningar, det ger positiva signaler som hjälper dig att hålla dig frisk och bli mer harmonisk.

Oavsett om du tror du kan eller inte kan, så har du rätt! Att känna förväntan är en av människans viktigaste egenskaper. Tack vare denna förmåga kan vi göra mentala resor och tackla framtiden i förväg. Hur våra förväntningar ser ut skiljer sig från person till person. Allt beror på vilka minnen vi samlat på oss genom åren. Våra förväntningar speglar våra tidigare upplevelser.
Känslorna har en avgörande betydelse för förmågan att tänka klart och fatta kloka beslut. De påverkar nerver, hormoner och immunsystem. Det är därför viktigt att träna upp medvetenheten om våra känslor och förmågan att styra och kontrollera dem. Det viktigaste är att själva börja agera mer och reagera mindre på omgivningsfaktorer.

Blotta tanken på något som engagerar oss ökar halterna av vissa hormoner som påverkar blodtryck och immunsystem. Alla reaktioner hänger samman med vilka förväntningar och inre bilder du har. Tänker du lugna tankar får du positiva inre bilder och kroppen blir lugn. Tänker du negativa tankar belastar du kroppen med oro.
Hjärnan kan antingen gå på autopilot, låta reptilhjärnan bestämma och köra på i gamla beteéndemönster, eller tänka aktivt och utvärdera olika alternativ.

Halvsoligt eller halvmulet? Ord speglar hur vi tänker och med ord når vi vårt medvetande. Jämför "när lyckades jag senast?" med "varför går allt åt helvete för mig?"
Ord ändrar vår fokusering och därmed vad vi känner. Använd "jag vill..." istället för "jag måste...". När valen är många och tiden upplevs kort använder vi ofta ordet "hinna" när vi måste välja. Prova att byta ut ordet"hinna" mot "prioritera". När vi väl fokuserar på det vi vill, hjälper vi hjärnan att glömma det vi inte vill.

Jag och min kompis "B" utövade ofta den här konsten när vi gick från postterminalen i Göteborg. Vi hade ofta knepiga diskussioner och klagade ofta på vädret, då försökte vi alltid vända det till något positivt. "B" som är väldigt frusen av sig sa ofta:
-Fy vad kallt det är!
Men då gjorde vi om det lite grann och sa istället:
- Men det regnar i allafall inte! eller något liknande. Ord har verkligen makt i ens fokusering.

Välj dina slag, fokusera på det som du kan påverka, strunta i det du inte kan påverka. Hämta kraft från sådant som gör dig glad!
Energitjuvar finns överallt, de är sura, griniga, avundsjuka, sänker självkänslan och tar udden av äkta glädje. De suger!! Fundera istället över det som gör dig glad och ger dig energi. Kom ihåg att humor, förmågan att kunna leka med tanken, fungerar som en stötdämpare i livet!

Var lägger du mest tid? På kriser, egen målsättning, andra människors problem, tidstjuvar? Vad skulle det innebära för dig om du använde mer tid till framförhållning, målsättning, lyssnande, träning, avslappning, återhämtning och utveckling? Vad händer om du bara reagerar och fyller din almanacka med det som är brådskande?
Tiden är en viktig tillgång. Vi har inte brist på tid, vi har tid. Ta kontroll över ditt liv och bestäm vad du vill använda din tid till. Även i liv fyllda av "måsten" går det alltid att skapa luckor för egen tid. Du är både regissör och huvudrollsinnehavare i ditt liv. Bli en aktör istället för en åskådare!

Med tankens kraft kommer man långt. För att må bra behöver vi också arbetskamrater vi trivs med, goda vänner att göra saker tillsammans med och att vistas i trivsamma miljöer - där vi ser, hör och respekterar varandra!!

Men om man nu inte har arbetskamrater man trivs med, goda vänner att göra saker tillsammans med etc. etc..... som är orsaken av saker som vi INTE själv kan påverka, vad gör man då??

Finurliga, filosofiska funderingar från flickan Ängla-Li

2 kommentarer:

Vida sa...

Ja du vännen. Klokt inlägg.

Enligt the law of attraction (presenteras bla i filmen och boken the secret) så handlar det om att fokusera på det man vill ha istället för att fokusera på det man inte vill ha.. lite svårt att förklara här men i princip handlar det om att du ska börja visualisera och affirmera att du redan är i den sitution du vill vara.

Så istället för att fokusera på att du inte har några vänner och känner dig ensam så ska du enligt law of attraction försöka tänka dig in i situationer med vänner och roliga saker ni gör tillsammans etc och även försöka känna hur det skulle vara om du hade vänner. Om du kommer hit någongång kan jag förklara mer och vi kan kolla på filmen.. men om du googlar på uttrycket så tror jag också du kan hitta mycket.

Kramar från Liv

Anonym sa...

Hejsan
Kan du inte skicka en bild på hur du ser ut i din nya frisyr, man är ju lite nyfiken.....Kram J